Juristforum: Krigen i Ukraina – en folkerettslig lakmustest?

Foto: Generaladvokatembetet / fotograf Sturlason AS

Bli med på Juristforum om Krigen i Ukraina – en folkerettslig lakmustest? i Stavanger med generaladvokat Sigrid Redse Johansen.

Etter foredraget vil det bli servert middag på en lokal restaurant.

Tid
Start: 25.05 kl. 17:00
Slutt: 25.05 kl. 19:00
Sted
Thon Hotel Maritim
Kongsgata 32, 4005 STAVANGER
Pris
Ordinær pris: 1 000,-
Medlemspris: 600,-
Studentpris: 300,-
Påmeldingsfrist
23.05 kl. 15:00

Om foredraget

Etter Russlands angrep på Ukraina 24. februar i år har verden vært vitne til en fullskala krig i Europa – med alle de grusomheter som en krig kan bringe. Krigen setter folkeretten på prøve på en rekke områder. I fraværet av et vedtak fra FNs Sikkerhetsråd er den eldre nøytralitetsretten blitt vekket til live – og dermed diskusjonen om hva som kan gjøres uten å krenke nøytrale staters plikter. Kan det sendes våpen til bare den ene av partene til konflikten, og hvilke rettslige spørsmål reiser en flyforbudssone?

Reglene i en krig gjelder likt for begge parter. Til tross for Russlands aggresjon har også russiske soldater status som lovlige stridende – og beskyttelse og privilegier som sådanne. Status som lovlige stridende har også frivillige som reiser for å kjempe på vegne av en stat. Men hvilke stridsrelaterte handlinger innebærer brudd på krigsføringsreglene og hvilke utfordringer oppstår når brudd på krigføringsreglene skal håndheves? De lidelser som utspiller seg på bakken i Ukraina gjør det nærliggende å spørre om folkeretten er og vil være i stand til å tjene sitt formål. Er krigen en lakmustest for folkerett i krig?

Om foreleseren

Sigrid Redse Johansen er generaladvokat for Forsvaret og leder av Den militære påtalemyndighet. Hun har tidligere jobbet som førsteamanuensis i internasjonal og operasjonell rett ved Forsvarets høgskole, Stabsskolen og har doktorgrad i krigføringsregler fra Universitetet i Oslo.

Hun har undervist på alle nivåer i den militære kommandokjede og publisert en rekke artikler, kapitler og bøker innen samme tema. Blant utgivelsene kan særlig nevnes The Military Commander’s Necessity: The Law of Armed Conflict and its Limits, som kom ut på Cambridge i 2019 og tar for seg militære sjefers rettslige handlingsrom og skjønnsmargin når de skal vurdere militær nødvendighet. Redse Johansen har også vært medlem av Etisk råd for forsvarssektoren og sittet i flere internasjonale såkalte «ekspertgrupper» for utvikling av krigens folkerett (den internasjonale humanitærrett).

Praktisk informasjon

Servering: Middag på en lokal restaurant etter foredraget. Mat og drikke er inkludert i prisen.
Kursnummer: 2022929

Manglende oppmøte/avmelding etter frist belastes med kr. 200.

Etterutdanning
Medlemmer av Advokatforeningen som deltar på arrangement i regi av Juristforbundet for å få etterutdanningstimer, må selv registrere dette på Advokatforeningens «Min side» eller selv holde oversikt over timene på annen måte. Husk å ta vare på dokumentasjon som invitasjon/program osv.